Η μοναξιά είναι το πρώτο έντονο συναίσθημα που βιώνει ένας άνθρωπος αφού εγκατασταθεί σε μια ξένη χώρα, ειδικά εάν δεν έχει κανέναν γνωστό στην πόλη που βρίσκεται. Γονείς, συγγενείς και φίλοι βρίσκονται μακριά και ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που το άτομο καλείται να αντιμετωπίσει αυτές τις συνθήκες, αφού όσο βρισκόταν στη χώρα του περιτριγυρίζονταν σχεδόν πάντα από γνωστούς, συγγενείς ή φίλους.

Το συναίσθημα αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι τώρα βρισκόμαστε σε ένα άγνωστο μέρος, όπου δεν γνωρίζουμε καλά τους δρόμους,τη γλώσσα και την κουλτούρα των ντόπιων. Όσο κι αν πιστεύουμε ότι ξέρουμε καλά την ξένη γλώσσα, η επικοινωνία στην καθημερινότητά μας δε γίνεται με την ίδια άνεση όπως στην πατρίδα. Για παράδειγμα, μπορεί να μην καταλαβαίνει κανείς πλήρως τι του λένε σε μια δημόσια υπηρεσία, να μην αντιλαμβάνεται το χιούμορ των συναδέλφων του ή να νιώθει ανασφαλής και ότι δε θα τον εξυπηρετήσουν σωστά όταν καταλάβουν πως είναι ξένος. Απλές καθημερινές διαδικασίες, όπως τα ψώνια στο supermaket ή ένα γεύμα μπορούν να φαίνονται βουνό σε μια ξένη χώρα, αφού οι ονομασίες και τα είδη των προϊόντων και φαγητού είναι τελείως διαφορετικά από αυτό που έχουμε συνηθίσει.

Παράλληλα, τυχόν δισταγμοί ή ντροπές που μπορεί να νιώθουμε στο να μιλήσουμε με κάποιον ξένο και να ζητήσουμε βοήθεια θα οδηγήσουν στο να νιώθουμε ακόμα πιο απομονωμένοι και αβοήθητοι.