Το άτομο που πάσχει από ερωτική απογοήτευση βιώνει έντονο συναισθηματικό πόνο μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, είτε λόγω ενός διαζυγίου ή χωρισμού, μιας διαφαινόμενης προδοσίας, της απόρριψης ή και λόγω ενός θανάτου. Πολλές φορές ο ψυχικός πόνος συνοδεύτεται και από σωματικό.

Ο πάσχον από ερωτική απογοήτευση θρηνεί και οι αρνητικές και ενοχλητικές σκέψεις είναι συνεχείς, ανεξέλεγκτες και οδυνηρές. Το άγχος και οι απελπισία αυξάνονται καθώς το άτομο νιώθει χαμένο, ανατρέχει προσεκτικά στις αναμνήσεις που αφορούν τον αποχωρήσαντα και πολλές φορές οραματίζεται την παρουσία του. Όταν η απώλεια προκλήθηκε από εγκατάλειψη ή ανεκπλήρωτη αγάπη, τα παραπάνω συνοδεύονται και από έμμονες ιδέες σχετικά με τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό αλλά και με την πιθανότητα επανασύνδεσης. Όταν πρόκειται περί απόρριψης, το άτομο συχνά αισθάνεται ντροπή, νιώθει ανεπαρκές και ανάξιο.

Τα φυσικά σημάδια της απογοήτευσης περιλαμβάνουν εξάντληση, μυϊκό σφίξιμο ή αδυναμία, πόνους στο σώμα, νευρικότητα και ανησυχία, έλλειψη ενέργειας, αϋπνία ή υπερυπνία, εφιάλτες, απώλεια όρεξης ή υπερφαγία, ναυτία, δυσπεψία και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές, υπερβολική αύξηση ή απώλεια του σωματικού βάρους, πονοκεφάλους, δυσκολία στην αναπνοή, βάρος στο στήθος, σφίξιμο ή κόμπο στο λαιμό.