Χαρακτηρίζονται από διαταραχές στη λειτουργία του σεξ. Έτσι, μπορεί να αφορούν στη δυσκολία επίτευξης οργασμού ή σεξουαλικής διέγερσης, ή ακόμη και σε ελάττωση ή απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές απόψεις γύρω από το σεξ, καθώς και διαφορετικούς τρόπους να αποζητά και να απολαμβάνει τη σεξουαλική δραστηριότητα. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών διαφέρει από άτομο σε άτομο. Για αυτούς τους λόγους, θεωρείται ότι κάποιος πάσχει από κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία μόνο όταν η δυσλειτουργία αυτή προκαλεί στο ίδιο το  άτομο ενόχληση ή δυσκολία στις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Πιθανές αιτίες

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο διαγνωσμένο πρόβλημα σωματικής ή ψυχικής υγείας που ευθύνεται για κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία, οι πιθανοί ψυχολογικοί παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνισή τους ποικίλουν:

  • Τα βιώματα, οι αντιλήψεις και οι πεποιθήσεις που διατηρεί ο καθένας για τη σεξουαλική ζωή, επειδή επηρεάζουν το κατά πόσο αισθάνεται κανείς ελεύθερος να απολαύσει το σεξ.
  • Οι ενδοψυχικές συγκρούσεις. Υπάρχει δηλαδή η περίπτωση να θέλει κανείς να απολαύσει το σεξ, αλλά να πιστεύει ότι αυτό δεν είναι σωστό, ή ακόμη και να αμφιταλαντεύεται εσωτερικά για τις προσδοκίες και τις επιθυμίες του από την σεξουαλική πράξη, και αυτό να τον κάνει να μην αισθάνεται άνετα κατά τη διάρκειά της.
  • Πιθανές τραυματικές εμπειρίες που έχει βιώσει κανείς σε μικρότερη ηλικία , όπως σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση.
  • Η έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και ενημέρωσης, καθώς η λανθασμένη πληροφόρηση ή οι μύθοι γύρω από το σεξ, τη σεξουαλική υγεία και την αντισύλληψη μπορούν να προκαλέσουν στο άτομο φόβο ή άγχος για τη σεξουαλική επαφή, ιδιαίτερα όταν το άτομο εκτίθεται σε αυτές τις λανθασμένες πληροφορίες σε μικρή ηλικία, κατά τη οποία η σεξουαλική του κουλτούρα βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση.
  • Ο φόβος επίδοσης, όταν δηλαδή το άτομο αντιμετωπίζει τη σεξουαλική πράξη σαν μία δοκιμασία στην οποία πρέπει να επιτύχει.
  • Τέλος, προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις ανάμεσα στο ζευγάρι είναι πιθανό να μεταφερθούν κα στη σεξουαλική τους δραστηριότητα και να επηρεάσουν τη λειτουργία της. Έτσι, σε περίπτωση που υπάρχουν εντάσεις και διαρκείς διαφωνίες, ή σε περίπτωση που ο ένας έχει απομακρυνθεί συναισθηματικά από τον άλλο, ή ακόμη και αν το ζευγάρι περνά μία περίοδο όπου δεν είναι ικανοποιημένοι συναισθηματικά ή απορρίπτουν ο ένας τον άλλο, είναι πιθανό να εμφανιστεί κάποια δυσλειτουργία στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.