Παίρνετε πάντα αυτό που έχετε ζητήσει; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ακόμα και όταν δεν παίρνετε αυτό που θέλετε, υπάρχει μια ισχυρή πιθανότητα να μην το έχετε παρατηρήσει ακόμη.

Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι έχετε κληθεί να δοκιμάσετε δύο διαφορετικά είδη μαρμελάδας και να επιλέξετε την αγαπημένη σας. Στη συνέχεια, θα σας προσφερθεί μια ακόμη φορά η μαρμελάδα που επιλέξατε ως την αγαπημένη σας και στη συνέχεια θα σας ζητηθεί να εξηγήσετε γιατί την επιλέξατε. Νομίζετε ότι θα παρατηρήσετε ότι έχετε δοκιμάσει στην πραγματικότητα τη μαρμελάδα που είχατε αρχικά απορρίψει;

Σε μια μελέτη του 2010 οι Hall, Johansson, και οι συνεργάτες τους, παρουσίασαν ακριβώς ένα τέτοιο σενάριο σε εθελοντές σούπερ μάρκετ, και διαπίστωσαν ότι λιγότερο από το 20% των συμμετεχόντων παρατήρησε ότι δοκίμασε τη μαρμελάδα που είχε απορρίψει λίγα λεπτά νωρίτερα. Σε πολλές περιπτώσεις, η διαφορά μεταξύ των δύο γεύσεων διέφεραν δραματικά, και κυμαίνονται από πικάντικη σε γλυκιά ή πικρή.

Ψυχολόγοι αναφέρουν αυτή την έλλειψη επίγνωσης των δικών μας αποφάσεων και προτιμήσεων ως <<τυφλή επιλογή>> ή Choice Blindness στα αγγλικά.