1.    Η άνοια είναι μια ασθένεια που παρουσιάζεται μόνο σε ηλικιωμένους.
Όντως, η άνοια παρουσιάζεται κυρίως σε άτομα άνω των 65 ετών, ωστόσο μπορεί να εκδηλωθεί και σε άτομα μικρότερης ηλικίας, σπανιότερα. Μπορεί επίσης, ανεξαρτήτως ηλικίας, να εμφανιστεί ως παρενέργεια άλλων ασθενειών ή ατυχημάτων.

2.    Η  άνοια είναι αποκλειστικά φαινόμενο της εποχής μας.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η άνοια υπάρχει από τότε που υπάρχουν οι άνθρωποι. Η φαινομενική αύξηση της νόσου τις τελευταίες δεκαετίες μπορεί να οφείλεται αφενός στην αύξηση του μέσου όρου ζωής, και αφετέρου στην εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης που μας επιτρέπει να την διαγιγνώσκουμε.

3.    Η άνοια είναι μια καθαρά κληρονομική ασθένεια.
Ένα άτομο που έχει στην οικογένεια του έναν ασθενή με άνοια έχει τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει άνοια, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Παρόλα αυτά η εκδήλωση άνοιας επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως ιστορικό τραυμάτων στο κεφάλι.

4.    Ξεχνάω καθημερινά πράγματα. Αυτό σημαίνει ότι έχω άνοια.
Ένα άτομο μπορεί συχνά να παρουσιάζει προβλήματα μνήμης ειδικά σε περιόδους που βιώνει άγχος, θλίψη ή έχει πολλές υποχρεώσεις.

5.    Δεν υπάρχει καμία θεραπεία για την άνοια.
Υπάρχουν φάρμακα τα οποία αν και δεν μπορούν να θεραπεύσουν πλήρως την άνοια μπορούν να την επιβραδύνουν.

6.    Οι ασθενείς με άνοια δεν έχουν καλή ποιότητα ζωής.
Μελέτες σε ανοιακούς ασθενείς έχουν δείξει ότι οι ίδιοι αξιολογούν την ποιότητα της ζωής τους ως το ίδιο καλή από εκείνη ατόμων χωρίς γνωστική έκπτωση.

7.    Δεν υπάρχουν δομές για την άνοια στην Ελλάδα.
Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα εξειδικευμένα κέντρα για την άνοια, ιατρεία μνήμης και κέντρα ημέρας σε αρκετές πόλεις της χώρας.

8.    Δεν μπορώ να βοηθήσω τον συγγενή μου που πάσχει από άνοια.
Ο ρόλος του φροντιστή είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Αν ενημερωθείτε σωστά μπορείτε παρέχοντας την κατάλληλη φροντίδα να βελτιώσετε όχι μόνο την ποιότητα ζωής του ασθενή αλλά και τα ίδια τα συμπτώματα της άνοιας.

9.    Άνοια και νόσος Alzheimer είναι το ίδιο πράγμα.
Το Alzheimer είναι απλώς η πιο συνηθισμένη μορφή άνοιας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες μορφές άνοιας.