Ένας άνθρωπος χρειάζεται συνήθως 7 με 8 περίπου ώρες ύπνου τη νύχτα, αν και ορισμένα άτομα χρειάζονται περισσότερο και άλλα λιγότερο για να νιώσουν ότι ξεκουράστηκαν. Τα πιό νεαρά άτομα συνήθως χρειάζονται περισσότερο ύπνο σε σχέση με τα μεγαλύτερα.

Ο ύπνος διακρίνεται σε ορισμένα στάδια:

Στάδιο 0: Είναι το διάστημα ακριβώς πριν κοιμηθούμε. Το άτομο είναι ακόμη ξύπνιο και με τα μάτια κλειστά.

1ο στάδιο: Είναι η μετάβαση από την εγρήγορση, στην οποία βρισκόμαστε όταν είμαστε ξύπνιοι, στον ύπνο. Το στάδιο αυτό είναι το 5% περίπου του συνολικού ύπνου.

2ο στάδιο: Στο στάδιο αυτό ξεκινάει ο αληθινός ύπνος. Το στάδιο αυτό αποτελεί το 45% έως 55% του συνολικού ύπνου.

3ο και 4ο στάδιο: Στα δύο αυτά στάδια δεν υπάρχουν σαφείς διαφορές μεταξύ τους. Ονομάζονται μαζί βαθύς ύπνοςκαι αποτελούν το 15% με 20% του συνολικού ύπνου.

REM ύπνος: Στο στάδιο αυτό εμφανίζεται ταυτόχρονη κίνηση και των δυο οφθαλμών καθώς και πλήρη μυϊκή χαλάρωση. Είναι τότε που αρχίζουμε να βλέπουμε τα όνειρα.

Συνήθως, τα στάδια αυτά επαναλαμβάνονται περισσότερες από μια φορές μέσα στη νύχτα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο τους. Ορισμένες από αυτές τις διαταραχές είναι οι εξής: Αϋπνία, Ναρκοληψία, Υπερυπνία, Διαταραχή τρόμου κατά τη διάρκεια του ύπνου, Διαταραχή υπνοβασίας.